Хотели в Орешак

Орешак има 2384 жители. Намира се в Троянска община, Област Ловеч, 8 км източно от центъра на град Троян.Троянският манастир е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на Орешак и този край. Разположен е на брега на р.Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф-един от най-великите възрожденски художници. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на 19 век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св.Богородица Троеручица.
Един от най-атрактивните празници в района е Празникът на Сливата и Сливовата ракия, който се провежда ежегодно в края на месец септември, с многобройни посетители-дегустатори и участници в конкурса за най-добра ракия. Победителите получават специални грамоти и уникални медали под формата на слива.
Село Орешак е подходящо за почивка сред уникално красивата природа и чист въздух. Като цяло е място, предразполагащо към откъсване от забързания свят и напрегнатото ежедневие.

Подреждане по:
 • Къща за гости Божана - Орешак
  Къща за гости Божана - Орешак 2*
  Орешак
  Хранене: без хранене

  Кратко описание: Къщата за гости "Божана" се намира на усамотено място, където пътят свършва в непосредствена близост до река Черни Осъм. Ако търсите уют, тишина, дискретност - имате го!

  До центъра: Вилата се намира на 50 м от река Черни Осъм, която може да ползвате за къпане през летния сезон и за риболов. На дистанция до 10 км от нея се намират Троянският манастир, село Орешак, село Черни Осъм, село Гумощник, град Троян, град Априлци и др. забележителности. На около 20 км пък са разположени минералните бани на с. Чифлик и с. Шипково, туристическия комплекс Беклемето със своите ски писти и др.

E-mail: reservations@kimbatour.com

Тел.: 0888/ 25 09 48