Вие разглеждате нашите .
Можете да се върнете към списъка от тук.

Пещерата Проходна, Етрополе и Етрополски манастир - 1 Ден

Пещерата Проходна, Етрополе и Етрополски манастир - 1 Ден

Маршрут: София - Пещера Проходна /Очите на Бога/ - Етрополе и Етрополски манастир - София
Дати: 11.08.2019, 22.09.2019, 27.10.2019, 16.11.2019

1 Ден/ 0 нощувки

Транспорт: Автобус
Дестинация: Етрополе
Заминаване:

Програма за Пещерата Проходна, Етрополе и Етрополски манастир - 1 Ден

1 ДЕН

Тръгванев 8:00 ч. от София, автогара Сердика за Националния пещерен дом и посещение на пещерата Проходна - Очите на бога - уникално природно образувание, време за разходка и почивка. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35 м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход. Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Господ”, а понякога и “Очите на Дявола”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”.
Отпътуване за Етрополе. Разглеждане на Историческия музей, Часовниковата кула, разходка и време за обяд в прохладния възрожденски град. 
В централната градска част на Етрополе са разположени Историческия музей в сградата на стария турски конак, Часовниковата кула, построена през 1710 г. тя е една от най-старите в България и Арнаудовата къща от епохата на Възраждането. 
В Историческия музей в 10-те изложбени зали са съхранени експонати от близо 40 занаяти, които са се развивали на територията на етрополска община през Възраждането. 
Арнаудовата къща е типична местна къща от епохата на Възраждането. Изграждането на вътрешна баня прави къщата уникална в Северозападна България. 
Етрополския манастир Света Троица. Той се намира на 5 км източно от града. Основан е през 12 век. През 16 -17 век тук се заражда Етрополската книжовна школа, която постепенно се превръща в значим книжовен и просветен център. 
Етрополските ръкописи /над 76 тома, разпространявани из цяла България, чак до Атонските манастири/ са изкусно оформени като книги, с калиграфско писмо и специално изработени подвързии от дърво и телешка кожа. В манастира е съществувало и иконописно ателие - запазени са много икони от този период. Изключителен е приносът на манастира за съхраняване на българската народност и език по време на Османското владичество. През 19 век игуменът на манастира Хрисант участва активно в национално-освободителното движение. Тук е съхранено и скривалището на Васил Левски. 
Отпътуване за Етрополския манастир и водопад Варовитец. Водопадътсе намира южно от Рибарица и представлява природен феномен със скок около 15 м. Водата му е буйна и дива, спускаща се на тераси в коритото на река Малки Искър. Водопадът е най-красив през пролетта, след дъждове или през зимата, когато замръзва с дълги ледени висулки.Връщане в София около 19:30 ч. 

 

Цени за Пещерата Проходна, Етрополе и Етрополски манастир - 1 Ден

ТОП Цена: 30лв

Задължителни такси: няма

Обща цена на пътуването: 30лв

Общата цената включва:

  • Транспорт с автобус
  • Водач от агенцията

Цената не включва:

  • входна такса за музея
  • разходи от личен характер

Условия за резервация:
При записване се внася пълната сума на екскурзията.

Допълнителни екскурзии: няма

Входни такси:
входна такса за музея

Забележка:

Агенцията си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата.
Деца до 18-годишна възраст пътуват с придружител.
Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 30 души.
Срок за уведомяване при недостиг на минимум туристи: 2 дни преди датата на отпътуване.

Задължително изискване към туристите е да бъдат с НИСКИ, УДОБНИ, ЗАТВОРЕНИ ОБУВКИ С ДОБРО СЦЕПЛЕНИЕ (гуменки, сандали и т.н., не се препоръчват).
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка за приятна екскурзия!

E-mail: reservations@kimbatour.com

Тел.: 0888/ 25 09 48