Азарбейджан /Ковид-19/

Актуален режим за пътуване до Азербайджан

23 Октомври 2020

Информираме ви, че специалният карантинен режим в Азербайджан е продължен до 2-ри ноември 2020 г. Влизането и излизането от страната по сухопътни и въздушни маршрути е ограничено до специални и чартърни полети и товарни автомобили.
Товарните автомобили се допускат, като преминават задължителна дезинфекция, а транзитно преминаващите от тях се ескортират до излизане от страната.
Електронният портал ASAN Visa продължава да е затворен. Българските граждани следва да се обръщат към посолството на Азербайджан в София за кандидатстване и получаване на виза.
Турските авиолинии ежедневно оперират полети от и до Баку, като по направление Истанбул - Баку се допускат само азербайджански граждани, членове на дипломатически мисии, акредитирани в страната и чужденци с валидно разрешение за пребиваване.
Независимо от основанието за влизане, за да бъдат допуснати на територията на Азербайджан, всички лица следва да представят PCR-тест с негативен резултат, направен преди не повече от 48 часа. Няма официално изключение от това изискване, но по информация от Министерството на здравеопазването шофьорите на товарни автомобили се допускат в страната, след като им бъде направен PCR тест, пробата за който се взима на специално определени за това места след границата.
Считано от 27 септември 2020 г., е въведен вечерен час от 21:00 до 06:00 часа във връзка с ескалацията на напрежението и военните действия в Нагорни Карабах. В резултат на разразилия се конфликт са нанесени поражения и във втория по големина град Ганджа, който се намира по пътя между ГКПП "Червен мост" и Баку, което допълнително повишава риска от пътуване за влизащите от Грузия.

При нужда от съдействие българските граждани в Азербайджан могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Баку на следните телефонни номера: +99 412 538 69 71; +99 412 538 69 72, както и на мобилен телефонен номер в извънработно време: +994 50 289 18 14. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Baku@mfa.bg.
---
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

E-mail: reservations@kimbatour.com

Тел.: 0888/ 25 09 48