Почивка на Ситония, Халкидики 2017 - Информация 4*

Почивка на Ситония, Халкидики 2017 - Информация

Обща информация за Ситония 2017.

Дестинация: Гърция - Халкидики, Ситония

За Почивка на Ситония, Халкидики 2017 - Информация

Допълнителна информация за Почивка на Ситония, Халкидики 2017 - Информация

Ситония, Халкидики

За града:

Ситония (Σιθωνια - на гръцки или Sithonia на английски) е средният ръкав от трите на полуостров Халкидики. Планините Итамос и Драгунтелис са в центъра на Ситония.

"Ръкавът" е подходящ за по-спокойна почивка. На полуострова има редица малки рибарски селища, живописни пристанища и почти безлюдни плажове, както и многобройни къмпинги.

Измежду многото места, които може да посетите там, са древният град, замъкът и църквата "Агиос Атанасиос" в Торони, вятърните мелници в Сикия и църквата от XVI век в Никити. Порто Куфо е най-безопасното природно пристанище в Гърция, което е чудесно място за риболов. На юг от края на пристанището се намира Карталия - най-южната част от Ситония, разполагаща с доста изолиран плаж с камъни. Известни с красотата си са плажовете на Азапико, Тристиника, Коракас, Маратиас, Каламици и Криарици. По средата на Ситония близо до село Неос Мармарас се намира известния курорт Порто Карас.

Валута: Евро (EUR). В повечето по-големи градчета има поне едно АТМ устройство.

Интернет сайтове за Ситония: sithonia.in-chalkidiki.com, www.halkidiki.com, www.chalkidiki.com/sithonia

Спешен телефон: 100 (полиция, бърза помощ, пожарна)

Телефонен код за Гърция: +30

Транспорт:

Летище

Най-близкото летище е международното солунско летище "Македония" (летищен код SKG), което се намира на 14 км от Солун.

Тел. +302310 - 985000, 985177, 473212

Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr

Автобус

За да стигнете до Ситония, можете да вземете автобус от автогара Халкидики (намира се южно от Солун). Качете се на автобус 45А от спирката, която се намира до гарата в Солун, и слезте на последна спирка - автогара Халкидики. От автогара Халкидики има редовни автобуси до много градове на Ситония.

Разписание на автобусите: www.ktel-chalkidikis.gr

Автомобил

Най-лесно до полуостров Ситония ще стигнете от Солун. Можете да наемете автомобил от всеки по-голям град.

Заведения:

На полуостров Ситония ще откриете ресторанти за всеки вкус. Непременно седнете в някое от традиционните кафенета и хапнете в таверните с прясна морска храна. Не пропускайте месото и риба на скара и гръцкия вариант на мусака - патладжани и агнешко с бял сос. В много от таверните, особено в малките градове, може да ви поканят в кухнята, за да си изберете ястието, след което то ще бъде сгрято. От сладкишите опитайте бугаца (тестен сладкиш на пластове с пълнеж от сметана и канела) и кукумадес (понички с мед и канела).

Във всяко меню ще откриете рецина - вино, ароматизирано с борова смола. Разбира се, опитайте узо и метакса.

Кафенетата в малките градове и селата са място предимно за мъже, където те се събират и обсъждат политика, четат вестник, играят табла и пият кафе. Въпреки това добре дошли да се присъединят са както мъже, така и жени. Ако поръчате типичното гръцко кафе, имайте предвид, че захарта се слага предварително, затова уточнете в началото дали искате "глико" (сладко), "метрио" (средно сладко) или "скето" (без захар).

В крайбрежните селища има многобройни барове и нощни клубове, които съчетават традиция и гостоприемност. Ако сте почитатели на спокойните вечери, също няма да останете разочаровани.

Забележителности:

Геракини

Намира се на около 80 км от Солун. Заради разположението си в сърцето на полуостров Халкидики е подходящ за отправна точка за екскурзии и по трите "ръкава". Геракини има отличен плаж с бял пясък.

Ормос Панагиас

От това пристанище можете да се качите на лодка за Атон.

Торони

Торони, на северозападния край на полуостров Ситония на Халкидики, е основан от халкидите от Евия през VIII- VII в. пр. Хр.

Каламици

Това е малко селище, изключително спокойно, подходящо за семейна почивка.

Олинтос

Намира се в Ситония, само на 3 км от морския бряг, на брега на едноименната река. Нарича се още Неа Олинтос, за да се различава от древното селище. Сред развалините на древното селище Олинтос са открити най-старите мозайки в Гърция (V в. пр. Хр.).

Неос Мармарас

Това е може би най-популярният курорт на Ситония. Намира се на около 110 км от Солун. Има дълги и чисти плажове и активен нощен живот.

Рибарските селца Пиргадикия и Никити

Никити се намира на около 40 км източно от Неа Мудания. Има чисти плажове, а всеки петък от сутринта до 13:00 часа се провежда традиционен пазар, откъдето можете да си вземете мед и други местни продукти. Пиргадикия е построена амфитеатрално и от всяка точка можете да видите Света гора и полуостров Ситония.

Порто Куфо

Това е най-голямото естествено пристанище в Гърция. Селището има 100 жители и се състои само от няколко къщи и няколко туристически съоръжения. Природата в района е отлично съхранена.

Сарти

Сарти е сред най-предпочитаните дестинации на Ситония. Около селцето има няколко добри къмпинга. Посетете го на 15 август за местните тържества в чест на Дева Мария.

Сикия

Сикия е сред най-старите селища на Ситония с отлични плажове със син флаг.

E-mail: reservations@kimbatour.com

Тел.: 0888/ 25 09 48